Het Belang van Limburg, 25 Maart 2013
"Ik ben een koppige mens, ik plooi niet"
Pastafariaan mag niet met Pastavergiet op identiteitskaart

HASSELT - Als het aan Alain Graulus (48) ligt, draagt hij binnenkort een pastavergiet op de foto van zijn identiteitskaart. Maar dat is buiten stad Hasselt én de federale regering gerekend. "Toch houd ik voet bij stuk. Ik heb de wet aan mijn kant", vertelt de Hasselaar, die naar eigen zeggen aanhanger van het pastafarianisme is. Daarom diende hij klacht in bij Meldpunt Discriminatie.
Pastafar-wat? "Precies de reactie die ik in het stadhuis van Hasselt kreeg", lacht Alain. "Een pastafariaan gelooft in het Vliegende Spaghettimonster (zie kader).
En daar hoort het dragen van een pastavergiet bij. Toen ik zo'n maand geleden de oproep kreeg om mijn identiteitskaart te laten vernieuwen, trok ik mijn stoute schoenen aan en zette ik bij een fotograaf een pastavergiet op mijn hoofd. De man kon er hartelijk om lachen, en zorgde ervoor dat qua verhoudingen de pasfoto prima geschikt was voor een identiteitskaart."
Humor
Bij de dienst bevolking kon Alain op minder begrip rekenen. "Laten we het erop houden dat de loketbediende weinig gevoel voor humor had. (lacht) Hoewel de afmetingen van de foto klopten, en mijn gezicht prima zichtbaar was, werd de foto geweigerd.
Reden: een hoofddeksel op een identiteitskaart is verboden, tenzij om een religieuze of medische reden. Mijn geloof in het pastafarianisme vond de loketbediende niet overtuigend. Na wat aandringen, stuurde ze mijn aanvraag door naar de federale regering in Brussel."
Ook daar ving Alain bot. "Ik kreeg twee weken later een nieuwe oproep, met daarbij de melding dat mijn foto was geweigerd omwille van het hoofddeksel.
Een tweede poging bij de dienst bevolking haalde evenmin iets uit. Ik moest bewijzen dat ik lid ben van een erkende religie."
Principekwestie
En precies daar wringt voor de Hasselaar het schoentje. "Het draait niet zozeer om mij en mijn zogezegde geloof in het Vliegende Spaghettimonster, dit is een principekwestie.
Het zit namelijk zo: in zowel de federale als Europese wetgeving staat dat uitzonderingen wegens religieuze en medische redenen zijn toegestaan, maar er wordt met geen woord over gerept dat die redenen bewezen moeten worden.
Laat staan dat het geloof erkend moet zijn. En ook: wanneer is een geloof erkend, en wanneer niet?
Die 'verplichte' erkenning is niet relevant en compleet overbodig."
"Ik heb de wet aan mijn kant. Het levende bewijs daarvan loopt rond in Oostenrijk. Drie jaar lang heeft Niko Alm geprobeerd om een foto met pastavergiet op zijn rijbewijs te krijgen, en daar is hij uiteindelijk in geslaagd. Ook ik houd desnoods jarenlang voet bij stuk. Ik ben een koppige mens, ik plooi niet. Zelfs al betekent dat, dat ik momenteel zonder geldig identiteitsbewijs rondloop.
Maar dat is niet mijn schuld, hé. Ik heb mijn plicht vervuld."
Om zijn standpunt kracht bij te zetten, diende Alain klacht in bij Meldpunt Discriminatie. "Het heeft even geduurd, maar ondertussen hebben ze bevestigd mijn dossier te hebben ontvangen. Nu is het afwachten welke volgende stappen ik kan ondernemen."
Hoofddoek
"We hebben meneer Graulus' klacht inderdaad ontvangen, maar bekeken hebben we het dossier nog niet", klinkt het bij Ellen Renson van Meldpunt Discriminatie Hasselt.
"Binnen dit en een tweetal weken moet daar verandering in komen. Samen zullen we de aard van zijn klacht bestuderen. Het is niet zeker dat wij de juiste instelling zijn om meneer Graulus verder te helpen."
Bij de dienst bevolking wachten ze een beslissing van hogere instantie af. "Pas wanneer we veroordeeld worden, krijgt meneer Graulus een identiteitskaart inclusief pastavergiet", zegt Els Vanstraelen. "Toegegeven: na het nodige opzoekwerk over het Vliegende Pastamonster, hebben we er op onze dienst hartelijk mee kunnen lachen. Van begin af aan was duidelijk dat meneer Graulus een statement wilde maken.
Maar dat neemt niet weg dat we de opgelegde regels moeten volgen. En die zeggen duidelijk dat een officiële erkenning van de betreffende religie vereist is. Dat geldt evenzeer voor moslima's die met hoofddoek op de foto willen."
Rendierhoedje Rendierhoedje "Om helemaal zeker van ons stuk te zijn, hebben we de kwestie bij zowel het Rijksregister als de firma die de identiteitskaarten maakt, afgestemd.
Ook zij weigerden meneer Graulus' foto te aanvaarden."
Het is niet de eerste keer dat de dienst bevolking met opmerkelijke hoofddeksels wordt geconfronteerd.
"Een drietal jaar geleden kregen we een vrouw over de vloer die op haar foto een rendierhoedje droeg. 'Waarom mag een moslima wat ik niet mag?', vroeg zij zich af.
Enkele dagen later kwam ze met een nieuwe foto op de proppen: zonder rendierhoedje, maar met een opvallend misnoegd gezicht."
© hbvl 2013
(http://www.hbvl.be/limburg/hasselt/hasselaar-mag-niet-met-pastavergiet-op-identiteitskaart.aspx)
(ingekorte versie)